torsdag 22 november 2007

Idétorka


I måndags skulle Per-Olof Åberg (mp) äntligen få svar på sina frågor om Brotorget av Evy Degerman, ks ordf. En av frågorna löd: Från vem/vilka kom ursprungligen idén att sälja ut och bebygga Brotorget med en galleria?
Jo det hade ägt rum "utvecklingsdiskussioner mellan fastighetsägare, företagare, föreningar, politiker"
Har andra intressenter tillfrågats om alternativ utveckling av Brotorget och centrum?
"Svar: Ja, dessa utvecklingstankar har kommunicerats med och sänts ut till flera tänkbara aktörer och investerare allt eftersom intresse har väckts."
Per Olof var inte nöjd med svaren. Han ansåg att de mera liknade mörkläggning.
Han dristade sig dessutom att antyda att Evy Degermans man, ordförande i förtetagarföreningen, kunde ha varit inblandad. Detta, menade några ledamöter av kf, var ett övertramp och han tvingades be om ursäkt, något som säger en del om takhöjden i kommunfullmäktige.
I själva verket är det av största intresse att kartlägga de mer eller mindre oheliga allianser som leder till att särintressen kan driva igenom befängda idèer - som att sälja ut stadens torg! Här sitter politiker i informella samtal med folk som de är satta att styra, och man gör utfästelser och sluter överenskommelser långt över medborgarnas huvuden. Att Evy Degerman är gift med ordförnaden i företagarföreningen gör henne jävig i så många frågor att hon är olämplig som kommunalråd Att hon snarare tänker som en företagsekonom har vi redan visat. Demokrati är inte Evys tepåse.
Det är komiskt att allt detta kallas "centrumutveckling". Vad Evy och hennes kompisar är ute efter är att bygga fler affärer och butiker, för att få igång mera handel och tillväxt och shopping. Och absolut ingenting mer än så. Det är inte utveckling, det är idétorka. Det är döden i byxfickan.

Inga kommentarer: