onsdag 28 november 2007

Hur blir man ledarskribent?

Åsa Malmström får skriva i Ljusnan, om det ena och det andra.
Idag var det om klimatet. Hon skriver att utvecklingen, den ökade levnadsstandarden (i väst) och tillväxten ligger bakom koldioxidutsläppen. Om inget görs kommer de fattiga i Asien och Afrika att dränkas eller bli utan vatten.
Det kan då se ut som om vi borde lugna ner oss här i väst med vår destruktiva standard och vår tillväxt. Vi borde kanske ändra livsstil, satsa på rättvisa, dela med oss. Låter inte det..?
Men nej, det är fel. För det vill vi ändå inte. Säger Åsa. Vi ska istället öka tillväxten ännu mera, för då får vi mera pengar och då kan vi kanske... åtgärda en del av det som vi på så vis ställer till med.
Även de fattiga i andra länder borde ha tillväxt, tycker Åsa. (Men vattnet då?)
Hur blir man ledarskribent? Måste man läsa historia, samhällsvetenskap, ekologi..? Måste man förstå sig på logik? Nej vad som krävs är att man är en lagom förblindad nyliberal med två nummer för stort självförtroende, som älskar tillväxt utan att egentligen kunna förklara varför.
Då kan man bli med i tillväxt-sekten.
Då kan man få jobb på Ljusnan.
Fast det här har förstås inget med Brotorget att göra.

1 kommentar:

Benga sa...

Hon verkar ha förlyssnat sig på Johan Norberg - nyliberalen som lämnat ankdammen och tankesmedjan Timbro och nu jobbar för en amerikansk "think-tank". Stefan Jonsson refererade till Norberg i tisdagens DN. Den blåsvarte hade uttryckt sina ljuva sanningar i måndagens Expressen: "..ju friare marknad, desto bättre miljö." Jonsson kommenterar vidare: "Sambandet är givetvis obevisbart, men tycktes ändå bevisat tack vare en störtflod av exempel, samtidigt som Norberg förteg alla fakta som tyder på motsatsen. Ju friare marknad, desto bättre miljö. Det var som om han rabblade den heliga skrift."

Jag blir rädd när jag läser om de där "tänkarna" som också når fram och lägger värmande filtar över marknadens oroliga och känsliga kropp: "Såja, lugn, det ordnar sig..." De som hamrar in den oreflekterade "sanningen" tills alla citationstecken faller ner och det blir en SANNING.