onsdag 7 november 2007

Eklund tycker

Anders Eklund, tidningen Ljusnans politiske redaktör, en trogen vän av marknadsekonomi och tillväxt, blev så illa förtjust i tanken på en fin blank ny galleria i Bollnäs att han långt innan något beslut var taget skrev flera ledare om hur bra det skulle bli, och att förändring är ett värde i sig, osv. Han kunde sedan inte riktigt TA att det visade sig finnas efterblivna människor i Bollnäs som hellre vill ha ett vanligt torg där vem som helst kan upphålla sig när och hur som helst utan att bidra till Tillväxten det allra minsta lilla. Ända in i kommunfullmäktige hade dessa människor skaffat sig representanter som nu röstade nej till den fina gallerian!
Försäljningen gick igenom med bara 23 röster av 49 möjliga, men oppositionen var splittrad och det gick som det gick.
När Anders dagen efter omröstningen i kommunfullmäktige skulle kommentera i tidningen var det något som brast inom honom, och han skrev att INGEN var emot gallerian! (klicka här och läs!) Det var ju direkt lögnaktigt, men han kände kanske ett inre tvång. Ja han tog i ordentligt och påstod dessutom att när torget byggdes ville folk minsann hellre ha kvar dåvarande bebyggelse. Ganska osannolikt, för där stod bara Tupp-Bengts gamla ruckel som denne tjuvhållit på i åratal för att få ut mesta möjliga. Brotorget var nämligen planerat sedan slutet av femtiotalet och är inte alls någon parentes, som Eklund skrev.
Dagarna därefter kom dementier från Folkpartiet (läs här!) och Vänsterpartiet som påpekade att de faktiskt hade yrkat avslag. Båda bemödade sig också om att förklara själva röstningsförfarandet för Eklund, eftersom han tycktes okunnig om sådana saker. På detta svarade Eklund någonting som var ganska obegripligt, men han bad inte om ursäkt, vilket nog hade varit på sin plats.

Lustigt nog kom strax därpå en debatt i DN där det ifrågasattes om ledarsidor alls behövs. Särskilt på mindre orter med en enda dominerande tidning kan det framstå som övermaga att någon tar sig så exklusiva rättigheter. Ingen har ju strängt taget bett att varje morgon få höra vad just Anders Eklund tycker! Hans kärlek till Marknaden är dessutom så ohöljd, nästan naken. Man blir liksom generad.

Inga kommentarer: