fredag 26 oktober 2007

Grobianer!

Det är väl bara i Bollnäs som politiker kan reflektera på att sälja ut stadens torg!?

Bollnäs som en gång var en liten stad med viss karaktär, full av minnen från flottning, järnvägsbyggen, laxfiske, har stadens politiker och planerare lyckats förvandla till något som mest liknar en kulturlös förort till Sundsvall. Man rev hela östra stadsdelen med dess oersättliga timmerhus, man rev järnvägshotellet, man byggde bort kontakten med älven.

Brotorget, stadens enda torg, bollnäsbornas offentliga rum, är en plats för många aktiviteter, en plats där människor kan röra sig fritt. Faktiskt en plats för demokrati. Just där – naturligtvis! - vill man nu låta ett privat danskt konsortium bygga en galleria. Kanske kan man sedan muta HM eller någon annan skräpkedja att etablera sig. Äntligen! Väktare kommer att köra ut konsumenterna vid stängningsdags.

Som om en galleria är vad Bollnäs behöver! Som om det råder brist på gallerior i denna värld. Varifrån kommer egentligen denna sjuka idé att handel och konsumtion är det enda som människor ska ägna sig åt?

En gång kallade jag bollnäspolitikerna grobianer i en intervju i Expressen. Det var lite slarvigt sagt och många blev upprörda. Nu vill man absolut bevisa att jag hade rätt. Men inte ens jag hade kunnat föreställa mig detta.

Thomas Tidholm, Arbrå


Publicerad i Ljusnan i September

Inga kommentarer: