lördag 27 oktober 2007

Åtta argument för ett torg






Vi är en grupp människor som upprörs av det pågående planarbetet i Bollnäs kommun. Planerna på att sälja ut Brotorget har fört oss samman.


Detta är några av de argument vi vill framföra mot försäljning och bebyggelse av torget och för andra utgångspunkter i stads- och samhällsbyggandet.


1. Brotorget är invånarnas allmänning i stadens centrum. Vad som är medborgarnas gemensamma egendom ska inte säljas ut till privatintressen utan att de blivit tillfrågade om de vill det.


2. Torg fyller en viktig social funktion som mötesplats och som utrymme för olika verksamheter, vilka svarar mot olika mänskliga behov, där torget också är en arena för kulturella inslag. Denna möjlighet till mångfald och flexibilitet i funktion bör bevaras.


3. Torget har betydelse för upplevelserna i staden. Det ger känsla av rymd och öppenhet. Himlen får stort utrymme i synfältet och skänker ljus till gatuplanet.


4. Växtlighet i form av träd och olika planteringar bör få stort inslag i stadsmiljön. Det representerar en del av livet i miljön. Träden fungerar som filter för stadsluften och samlar upp partiklar, vilket ger en hälsosammare luft att andas för människorna. Träden förbättrar mikroklimatet och sänker under varma dagar temperaturen i gatuplanet med flera grader. (Skuggbildning samt avdunstning från bladverket.)


5. Kunskap och insikt om naturens betydelse för människorna är av betydelse när en stad ska byggas och planeras. Denna kompetens har bristande utrymme i planeringsarbetet i Bollnäs kommun. Därför behöver en stadsträdgårdsmästare anlitas som kan bidra till att försköna staden och förbättra dess klimat och miljö.


6. Ett långsiktigt perspektiv i planarbetet behövs. Byggnader består i hundra år eller mer, Träden är vuxna efter 50–70 år och lever ytterligare kanske 100 år. Vilka behov har de människor som bebor staden om 50–100 år? Klimatscenarier bör få inflytande på planeringen.


7. Stadens identitet bör stärkas och utvecklas. Bollnäs är en småstad. Utmärkande för småstaden är dess låga bebyggelse. Principen att inget hus ska byggas högre än trädens kronor bör därför råda. Det förstärker småstadskaraktären och ger staden en profil som smälter in i landskapet.


8. Bebyggelsen kan bidra till att ge Bollnäs en unik identitet om nybyggnation anpassas till den lokala historiska byggtraditionen och dess formspråk.


My Leffler

Anna-Clara Tidholm

Per-Olof Åberg


Brotorgsgruppen



Publicerad i HT 19 september

Inga kommentarer: